In heel Vlaanderen vind je dezelfde slogan terug op banners aan schoolpoorten: “In het belang van uw kind spreken we hier Nederlands. U ook?”. Het is een (hoogstwaarschijnlijk) goedbedoelde aansporing om maximaal in te zetten op het Nederlands als schooltaal, en misschien vindt u dat zonder meer vanzelfsprekend. Maar: waarom moeten we op school maar één taal spreken? Heeft dat zin? Vorig jaar in juni sprak collega Piet Van Avermaet daarover op het TedxFlandersSalon in Antwerpen, georganiseerd door vzw De Roma. Het overkoepelende thema was ‘migratie’, en Van Avermaets bijdrage is integraal terug te vinden op YouTube. Zijn onderzoek en dat van de andere onderzoekers en medewerkers van het Steunpunt Diversiteit en Leren van de Universiteit Gent, dat hij coördineert, draait rond de centrale vraag of het toelaten van de thuistaal op school niet net positieve gevolgen met zich meebrengt. Wie het onderstaande filmpje bekijkt, weet dat het antwoord op die vraag zonder enige twijfel ‘ja’ is.

Hoe meer wij willen dat de ander wordt zoals ik, hoe meer die ander ook geneigd zal zijn om afstand te nemen van ons.

Piet Van Avermaet parafraseert Frank Westerman (uit ‘El Negro en ik’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s