Sinds 2016 werk ik bij Onderwijscentrum Gent, een dienst binnen de Stad Gent met een heldere missie: kinderen en jongeren, ouders, onderwijsprofessionals en hun partners ondersteunen, verbinden en inspireren, zodat kinderen en jongeren maximale ontplooiingskansen hebben om volwaardig deel te nemen aan de samenleving.
Thematisch werk ik op een domein dat een vrij rechtstreekse doorloper is van waar ik aan de UGent al rond werkte: taal en meertaligheid. Als het gaat om valoriseren van meertaligheid in de klas, als een kracht, een meerwaarde en een troef, vervult Gent een absolute pioniersrol: via tal van (onderzoeks)projecten, initiatieven en samenwerkingen bouwde Gent bergen expertise op over hoe je de meertalige achtergrond van kinderen op een positieve manier een plaats kunt geven op school én actief aan bod kunt laten komen in de klas. Maar er blijven uiteraard nog genoeg vragen op tafel liggen. Hoe zit dat allemaal precies op school (beleidsmatig) en in de klas (pedagogisch-didactisch)? Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren die hun thuistaal gebruiken in de klas, het ook daadwerkelijk over het lesonderwerp hebben? Hoe kun je meertalig evalueren, en is dat wel de bedoeling? Wat met taalbadklassen en zomerscholen voor anderstalige nieuwkomers? En meertaligheid in het basisonderwijs, allemaal goed en wel, maar hoe zit dat met het secundair onderwijs? Hoe kun je de thuistaal van leerlingen ook daar op een versterkende manier inzetten?
Genoeg vragen dus, die nog niet allemaal een even uitgewerkt en praktijkgericht antwoord hebben gekregen. Daar werken we de komende jaren hard aan voort, samen met het (Gentse) onderwijsveld. Meer weten? Dan vind je hieronder alvast een aantal links terug.
Meer weten over Onderwijscentrum Gent?
Surf dan naar onze website: www.onderwijscentrum.gent. Je vindt er meer informatie over al onze werkingen, projecten en thema’s. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, blijf je ook op de hoogte van waar we allemaal mee bezig zijn. Dat kan trouwens ook via onze Facebookpagina en ons Twitterkanaal. In onze aanbodtool ontdek je wat we allemaal voor scholen en leerkrachten in petto hebben.
Meer weten over meertaligheid en/in onderwijs?
- Op onze website www.meertaligheid.be vind je laagdrempelige wetenschappelijk onderbouwde informatie over meertaligheid, aangevuld met een uitgebouwde materialendatabank vol tips en inspiratie.
- Samen met de Taalunie en meertalig.nl werkten we een kennisdossier uit, waarin verschillende experts antwoorden bieden op veelgestelde vragen van ouders, beleidsmakers en professionals rond taal en meertaligheid in de klas. Om die informatie nog laagdrempeliger te maken, lanceerden we ook een aantal nieuwe tools en filmpjes, die je hier kunt terugvinden.
- Op zoek naar inspiratie rond het opzetten van een (meer)talenbeleid bij jou op school? Dan vind je ook zeker je gading op www.metrotaal.be.
- Binnenkort lanceren we voor leerkrachten en scholen Het Vertellement, een digitale meertalige kamishibai waarbij Gentenaars verhalen voorlezen in hun thuistaal. Voorlopig gaat het om 23 verhalen in 20 verschillende talen, maar we breiden het aantal verhalen nog verder uit. Ze zijn vanaf september 2022 digitaal beschikbaar voor leraren die ermee in de klas aan de slag willen. Sta je niet in het onderwijs? Ontdek dan de fysieke kamishibai in Bibliotheek De Krook! Het Vertellement werd gerealiseerd binnen het project Mee(r)lezers in Gent, een van de Lezen op School-projecten met middelen van Vlaamse Overheid.
- En tot slot: vanuit Onderwijscentrum Gent ontwikkelen we ook allerlei tools en producten rond het omgaan met meertaligheid. Er is bijvoorbeeld het boek ‘Meertaligheid: een troef!’ (2016). Op onze website vind je ook diverse folders voor ouders, leraren en scholen rond meertaligheid thuis en op school. Recent lanceerden we daarnaast onder meer een website en twee tools om werk te maken van functioneel meertalig leren in het secundair onderwijs, een project waarmee we het Europees Talenlabel 2020 wonnen. In 2019 verscheen ook een toolkit voor scholen die oefenkansen Nederlands willen opzetten voor ouders die laag taalvaardig zijn in het Nederlands.