Over Steven

 

KLASSE_steven_delarue_9

Foto: Eva Vlonk (voor Klasse)

Steven werd geboren als kloeke Izegemse boerenzoon op 25 maart 1988. Dankzij zijn studies Latijn-Wiskunde aan het Sint-Jozefscollege in Izegem werd z’n voorliefde voor taal aangewakkerd, en startte hij in 2005 met een bachelor Taal- en Letterkunde (optie Nederlands-Latijn) aan de UGent. Nadat hij in 2009 het diploma van Master in de Taal- en Letterkunde behaalde, zocht hij z’n heil even buiten de Blandijn voor een Master in de Bedrijfseconomie, maar een jaar later keerde hij terug naar z’n thuisfaculteit. Tot 2016 werkte hij aan de UGent als assistent Nederlandse Taalkunde. Daar gaf hij lessen schrijfvaardigheid en grammatica aan de studenten Nederlands in de opleiding Taal- en Letterkunde en begeleidde hij diverse bachelor- en masterscripties. Tijdens die zes jaar deed hij ook doctoraatsonderzoek, wat resulteerde in het proefschrift Bridging the policy-practice gap. How Flemish teachers’ standard language perceptions navigate between monovarietal policy and multivarietal practice, dat hij op 1 september 2016 succesvol verdedigde. In 2013 behaalde hij ook het diploma van leraar, aan pcvo Het Perspectief (Gent).

Sinds 2016 werkt hij bij Onderwijscentrum Gent, binnen het team Onderwijsontwikkeling. Hij werkt er rond de thema’s meertaligheid, anderstalige nieuwkomers (OKAN), vluchtelingen en diversiteit. Concreet houdt dat in dat hij het lokale Gentse onderwijsveld ondersteunt bij vragen rond die thema’s, projecten opzet en begeleidt, de relevante partners bij elkaar brengt en ervoor zorgt dat onderzoek, praktijk en beleid in Gent maximaal op elkaar betrokken zijn. In 2018 publiceerde hij met collega’s Ann Langelet en Eva Verstraete ook het boek Cultuur in onderwijs – een krachtige onderstroom, uitgegeven bij Acco.

Naast het werk is hij samen met Heleen Rijckaert ook de oprichter en drijvende kracht achter Fons, dat in 2015 begon als een tijdschrift rond didactiek Nederlands voor leraren van het kleuter- tot het hoger onderwijs, en dat zich nu verder ontwikkelt tot een vakvereniging en een platform voor (Vlaamse) leraren Nederlands van alle onderwijsniveaus. In 2018 werd daartoe de overkoepelende vzw Fons opgericht, waarvan hij voorzitter is. Daarnaast leest Steven graag een boek, kijkt hij meer Netflix dan goed voor hem is, en houdt hij al eens van een pint op café (hier lees je z’n favorieten, mocht je ‘m ooit op café willen trakteren). Hij is ook een fervent quizzer, heeft een verleden als dicteetijger en probeert z’n onverkwikkelijke voorliefde voor het Eurovisiesongfestival toch enigszins onder de radar te houden. Met vallen en opstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s