Onderwijs

Van 1 september 2010 tot en met 31 augustus 2016 was ik assistent Nederlandse Taalkunde aan de UGent, waarbij ik lesgaf in verschillende vakken, voornamelijk in de eerste en tweede bachelor Nederlands van de opleiding Taal- en Letterkunde (UGent).

Eerste bachelor

 • Nederlandse Taalkunde I: Taalgebruik – oefeningen schrijfvaardigheid (structuur, inhoud en stijl van zakelijke teksten), taalzorg en spelling; beoordeling van mondelinge presentaties; begeleiding en evaluatie van het onderdeel Nederland- en Vlaanderenkunde (zelfstudiepakket)
 • Nederlandse Taalkunde I: Taalsysteem – oefeningen woordsoorten en syntaxis
 • Lesopdrachten in de vroegere vakken Nederlandse Taalkunde I: Taalbeschouwing en Nederlandse Taalvaardigheid I

Tweede bachelor

 • Nederlandse Taalkunde II:  Taalgebruik – oefeningen gevorderde schrijfvaardigheid (zakelijke, wetenschappelijke en populairwetenschappelijke stijl) en taalzorg; beoordeling van mondelinge presentaties en debatten
 • Lesopdracht in het vroegere vak Nederlandse Taalvaardigheid II

Derde bachelor

 • Seminarie Taalkunde – begeleiding en evaluatie van bachelorscripties; lessen rond heuristiek, methodologie en uitvoeren van sociolinguïstisch onderzoek. Begeleiding van onderzoekslijnen rond o.m. standaardtaal in de klas (2010-2011), taalbeleid in lerarenopleidingen (2014-2015) en mediataalgebruik op het snijvlak van standaardtaal en tussentaal (2015-2016)
 • Nederlandse Taalkunde III: Taalgebruik – gastcolleges rond sociolinguïstiek in het onderwijs (met Inge Van Lancker)

Master

 • Begeleiding van masterscripties over taalgebruik in onderwijs- en mediacontexten (o.m. over het taalgebruik van leerkrachten in basis- en secundaire scholen, taalpercepties van leerkrachten Nederlands in het secundair onderwijs, taalgebruik in tv-programma’s op de Vlaamse openbare omroep, geletterdheidsbeleid in een Gentse secundaire school en de perceptie van code switching door leerkrachten in het secundair onderwijs)
 • Evaluatie van masterscripties uit diverse vakgebieden als leescommissaris, zowel taal- als letterkundig

 

3 gedachtes over “Onderwijs

 1. Steven, dit is geen gewone blog. Dit is gewoon schitterend!
  Blij te lezen waar je momenteel mee bezig bent. In het kader van de Eurometropool Doornik gaf ik een lezing over CLIL en codewisseling. Wellicht is dat ook helemaal jouw ding. Houd mijn profielbeschrijving op Twitter zeker in de gaten: volgende week wijzigt er immers iets … Spannend, hé. Ik kijk uit nog meer van je te lezen en ben blij dat ik deze blog leerde kennen. En dit blog ook 🙂

   • Als je 1 maart te lang zou vinden, wil ik je via mail ook wel een tipje van de sluier doorspelen … Ik vind het zelf immers zéér spannend en ’t zal jou héél zeker interesseren!
    Keep up the good work, trouwens, zowel faculteitsgewijs als qua sociale media!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s